LDK VALDOVŲ RŪMAI

Adresas: Katedros a. 4, Vilnius, Lietuva

Kontaktai:
Valdovu rumai

Telefonas:
+370 5 262 0007

Kalbame: Lietuvių Rusų Anglų Lenkų Vokiečių Prancūzų Italų

Šioje istorinėje vietoje IV–VIII a. buvo medinė gyvenvietė, XIII a. II p. dalis gyvenvietės virto mūro pilimi. XIV a. I p. ji tapo svarbiausiu statiniu mūro siena juosiamoje didelėje Vilniaus Žemutinės pilies teritorijoje. Nuo pirmųjų Gediminaičių laikų čia rezidavo beveik visi Lietuvos valdovai. Jie ne kartą plėtė mūro pilį, o XV a. pab. pradėjo jos esminę rekonstrukciją. Iš pradžių turėjusi gotikos bruožų, XVI a. reprezentacinė Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencija tapo ištaigingais renesansiniais rūmais. XVII a. I p. jie įgijo ir ankstyvojo baroko požymių. Vilnius tuo metu buvo vienu iš didžiausių Vidurio Rytų Europos centrų. XVII a. vid. okupantai rūmus nuniokojo, o XVIII a. pab. – XIX a. pr. ir visiškai sugriovė.

2000 m. Lietuvos Respublikos seimas priėmė įstatymą dėl Valdovų rūmų atkūrimo ir paskirties. Po dvejų metų pradėti statybos darbai. 2013 m. du iš keturių Valdovų rūmų korpusų atverti lankytojams, juose įsikūrė nuo 2009 m. veikiantis Nacionalinis muziejus – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai.

Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose galima apžiūrėti dvi nuolatines ekspozicijas, atspindinčias istorinės rezidencijos funkcijas. Gausūs radiniai kartu su rūmų raidos maketais, ikonografine medžiaga ir tekstiniais komentarais rodomi Rūmų istorinės ir architektūrinės raidos ekspozicijoje (I maršrutas). Rūmų atkurtų istorinių reprezentacinių interjerų ekspozicija (II maršrutas) lankytojus atves į reprezentacines menes su atkurtais istoriniais vėlyvosios gotikos, renesanso ir ankstyvojo baroko reprezentaciniais interjerais, taip pat į specialią lobyno salę.

Muziejuje galima užsisakyti ekskursijas, gido paslaugų kainos:
Lietuvių kalba – 14,48 €,
Užsienio kalba – 20,27 €.
Ekskursijos vedamos ne didesnėms kaip 25 asmenų grupėms.

Darbo laikas

Pr An Tr Kt Pn Št Sk
10-18 10-18 10-20 10-18 10-18 10-16
  • Gido paslaugos
  • Ekskursijos užsienio kalba

Kaina nuo: 2,90 €

Moksleiviams, studentams, pensininkams: 1,45 €

Vaikams: Nemokamai

2009 - 2024 © trumpalaikenuoma.lt. Visos teisės saugomos.