Dviračių muziejus

Adresas: Vilniaus g. 136, Šiauliai, Lietuva

Kontaktai:
Aušros muziejius

Skype: turizmo_centras

Telefonas:
+370 41 433 680

Kalbame: Lietuvių Rusų

Vienintelis dviračių istorijai skirtas muziejus Lietuvoje buvo įkurtas 1980 m. Šiaulių dviračių ir variklių gamykloje „Vairas“ ir 1993 m. perduotas „Aušros“ muziejui. Muziejaus ekspozicija pasakoja vienos iš seniausių, populiariausių susisiekimo, sporto, ekologiškos transporto priemonės – dviračio – atsiradimo istoriją ir raidą. Muziejuje vyksta įvairūs dviračių populiarinimo renginiai, pristatomos parodos, vykdomos prevencinės ir edukacinės akcijos.
Pažintis su ekspozicija prasideda nuo seniausių dviračių, eksponuojamų trečiame muziejaus aukšte. Čia rodomas medinis dviračio prototipas – „seleriferis“ – „bėgiojanti mašina“, kuria 1792 m., pasispirdamas kojomis, po Paryžių važinėjo grafas de Sivrakas.
Unikaliausias ekspozicijoje yra XIX a. pr. Žagarėje sukonstruotas namų darbo dviratis. Visos jo dalys yra namų darbo, nukaldintos iš geležies arba pagamintos iš medžio.
Vienas seniausių eksponatų – 1905 m. iš geležies nukaldintas vaikiškas triratukas su raudonu aksomu aptrauktu mediniu balneliu.
Lankytojai išvys ir šiuolaikinių dviračių, tarp jų – šiaulietės tarptautinės klasės sporto meistrės Vilmos Rimšaitės BMX dviratį, sportininkų apdovanojimų, dviračių sporto aksesuarų.
Apsilankiusieji muziejuje sužinos ir apie dviratininkus, savo žygiais garsinusius Lietuvos vardą pasaulyje, galės išvysti dar neįprastus, ateities transportu vadinamus velomobilius. Ypatingo dėmesio verti juvelyriški H. Sutkaus pagaminti veikiantys dviračių modeliukai, agentūros „Factum“ pripažinti mažiausiais dviračių modeliais Lietuvoje.
Muziejaus pirmame aukšte rengiamos parodos, įrengta vaizdo peržiūrų vieta.
2011 m. muziejaus ekspozicija buvo papildyta penkiamilijoniniu dviračiu, pagamintu gamykloje „Baltik Vairas“.
Suaugusiam lankytojui – 2,00 €, su nuolaida – 1,00 € asmeniui;
ekskursija su gidu (liet., rus. k.) – 11,00 €, su nuolaida – 5,50 € (grupei iki 30 asmenų);
ekskursija su audiogidu (liet., rus., angl. k.) nemokama fotografavimas/ filmavimas ekspozicijoje nemokamas.

Darbo laikas

Pr An Tr Kt Pn Št Sk
10-18 10-19 10-18 10-18 10-17
  • Gido paslaugos

Kaina nuo: 1 €

2009 - 2024 © trumpalaikenuoma.lt. Visos teisės saugomos.